Program 2020 - We go digital!

Eat Art festivalen är en korskulturell matfestival där vi sammanför människor genom mat, musik och kultur. Just nu är det viktigare än någonsin att stötta våra lokala aktörer och sprida glädje. Vi lever i en kreativ stad och har därför valt att ändra konceptet och digitaliserar programmet till stor del. Till de flesta smakupplevelser kommer vi även släppa ett fåtal fysiska platser. Självklart med hänsyn till FHM’s rekommendationer.  

Gör dig redo för två fullspäckade veckor med matlagningskurser, workshops och inspirations talks i Creative City Östersund! 

Program

 
Fermentera

Måndag, 8 juni

18:00 – 19:00 FERMENTERA MERA
Att fermentera grönsaker är ett fantastiskt sätt att minska på matsvinnet och samtidigt förhöja smakupplevelsen och förbättra tarmfloran! I denna workshop gästas vi av kocken Benny Adolfsson från Republiken Bar och Kök. Han kommer lära oss tre enkla recept så vi kan fermentera mera: traditionell surkål, kimchi och en hemlig inläggning. 

Välkomna!

Biljetter

I priset ingår ett digital häfte med recept.

I priset på plats ingår en alkoholfri välkomstdryck, digital häfte med recept och kit.
Plats: Vågen Butik, Östersund

beer-2370783__340
Graffiti

Måndag, 8 juni

18:30 – 20:00 EN ARTUTN’ ÖLPROVNING MED LIVE GRAFFITI SESSION

Lokal öl och pizza, kan det bli bättre? Tobbe från Restaurang Artut bjuder in 3 lokala bryggerier som guidar oss genom en ljuvlig kväll med ölprovning och live graffiti session. 

Var med när Viktoria Lindqvist kommer att leda dig genom en artutn’ kväll och får chans att träffa bryggerister himself. Följande bryggerier kommer att vara med på plats och nördar kring öl:

Åre Bryggcompagni
Jemtehed & Brande
Jämtlands Bryggeri AB

Till denna exklusiva upplevelse släpper vi 10 biljetter till att vara med fysiskt!

Öl lista för dig som är hemifrån:

– Artut Extra Special Bitter (34511)
– Fjällen Sommar (34512)
– Cada Dia (30359)
– Johnny Quad (33961)
– Jämtlands Dry Hop Helles (31208)
– Jämtlands Mango IPA (34591)

Pizzakit finns att köpa samma dag från och med kl. 11.

Biljetter

I biljetten ingår ej öl, de köper du på systemet. 

Plats: Artut Pizza & Bärs, Östersund
Till ölen serveras även pizzaslices på plats (ingår i biljetten)

Federica Piccolo 2
Pasta

Tisdag, 9 juni

18:00 – 20:00 FACCIAMO LA PASTA
Italianitá, musika, pasta! Vad behövs mer för ett lyckligt liv? Hemmagjort smakar bäst och det gäller även för pasta! Lär dig pastahantverket av vår genuina italienare Federica Piccolo under en kväll med god mat och live musik. Hon kommer att visa dig hur lätt det kan vara att göra din egen pasta samt 3 olika såser.

Till denna exklusiva upplevelse släpper vi 6 biljetter till att vara med fysiskt!

FB fäbod Norra
Fäbod-huvudbild1

Onsdag, 10 juni

18:30 – 20:00 RESAN FRÅN JORD TILL BORD
Med fötterna på jorden- resan från jord till bord genom dans, statistik och ord. Upplev en kväll på Norra Station och Galleri LUX tillsammans med Thorsten Laxvik, Cecilia Hagberg och tut i lur med Torkel Johansson.

En kulturell upplevelse som väcker flera sinnen och tankar till liv för att förstå varför vi är ett med naturen och så beroende av varandra. 

Thorsten Laxvik i samspel med Torkel Johansson berättar och musicerar om mat och tillit. Laga skifte slår i slutet av 1800-talet sönder det gamla byaväsendet, som det tagit hundratals år att bygga upp. Både mat och människor blir nu varor på en marknad och allmänningarna privatiseras. De allmänningarna som var grunden för det extremt kloka skogsbetet och därtill tillitsproduktionen. Cecilia Hagberg gestaltar naturens kretslopp och sociala värden genom en dansföreställning. Fäbod- ursprungsfolkstema hela vecka på Norra Station.

Biljetter

Smakbrickan kan du köpa för 110.- på Norra Station.

Plats: Norra Station, Östersund

I priset ingår föreläsning samt dansgestaltning och smakbrickan med fäbodprodukter. 

JBP_Millican_Sweden-19599 kopia

Onsdag, 10 juni

17:00 – 19:00 LIVEMUSIK & STORYTELLING I VÅRSKOGEN
Häng med på ett busigt skogsäventyr med Emil KÅDA.

 

Emil spelar roliga sånger och berättar spännande sagor om djur och natur och knytt.
Vi kommer också att pyssla och hålla koll på allt som spritter, växer och kryper i skogen när sommaren är på ingång.

Föreställningen sänds digitalt och är kostnadsfri så att alla får plats.
Det finns även några biljetter för barn med förälder som vill följa med ”live”.

TIPS! Passa på att förbereda en smarrig pic-nic-låda och käka middag på filt vare sig ni hänger med från vardagsrummet eller ute i skogen.

Instruktioner för den som följer med från hemmet (digitalt):
Se till att ha en tom burk med lock, en deciliter okokt ris och några spillremsor av tyg i färger som ni tycker om.
Släng upp en filt på en mysig plats därhemma och duka upp den smarriga pic-nic-lådan med middag eller efterrätt (om man redan har ätit).
Ha en skärm redo till kl 17:30.
Den digitala föreställningen slutar kl 18:30.

Instruktioner för den som har biljett:
Samling kl 17:00 på parkeringen vid Östersunds Waldorfskola Öneslingan 15 på Frösön
Kläder efter alla väder, nåt mysigt att sitta på, dryck (saft eller vatten) och en smarrig pic-nic-låda med middag.
Allt som behövs för pyssel kommer att tas med av Emil.

 

Biljetter

Plats: i skogen nära Östersund

Hanna Herval

Torsdag, 11 juni

18:00 – 19:00 FÖRSTA STEGEN MOT ATT LEVA ZERO WASTE
Vill du leva mer enligt livsstilen zero waste men vet inte riktigt hur du ska börja? Då är denna workshop för dig! Vi slår oss samman med Hanna Herval från Green Light Collective som har levt zero waste i flera år. Hon kommer dela med sig av sina bästa tips och rekommendationer på hur man kan börja leva mer hållbart. Häng med på resan!

Biljetter

I priset ingår ett digital häfte med tips

Plats: Vågenbutik,  Östersund
I priset ingår en alkoholfri välkomstdryck och digital häfte med tips

bakalite.se logo 1
Streamify Mall

Torsdag, 11 juni

18:00 – 19:00 BAKE-A-LONG
Är du sugen att baka och behöver lite inspiration? Då har vi något alldeles speciellt för dig! Häng med på en exklusiv bake-a-long där Yvonne från bakalite tillsammans med Lena Flaten livestreamar från Flammans Skafferi med en internationel specialguest !

 

I år firar Östersund och Region Jämtland Härjedalen 10 års jubileum som Creative City of Gastronomy. Det vill vi fira och bjuder in en specialgäst som tillsammans med Lena och Yvonne bakar, fast med ingredienser som finns i sitt land. Pedro Soares kommer att livesända direkt från Brasilien (som också är med i Unesco Creative Network of Gastronomy Cities med två städer.)

Vad händer under denna livesändningen?

  • Du kommer att lära dig att baka enkelt och gott och få inspiration
  • tips på foodstyling och matfotografering
  • tips på konservera, syra, torka, kandera, salta, sockra
  • användning aav ditt eget skafferi
  • råvaror talk
  • How you pimp your cake
  • varför det är bättre att samarbeta 
 

Här kommer ingredienser till bake a longen, vi kommer baka två olika varianter – en dessertpaj och en matpaj där fyllningen väljs utifrån det man själv föredrar eller har hemma.

GALETTE – AKA ÖPPEN RUSTIK PAJ

Söt galette:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 krm salt
3 msk vatten, kallt

Fyllning: valfritt – vi kommer använda bland annat rabarber och förra höstens frukt och bär

Rårörd vaniljkräm:
2 st äggulor
2 msk socker
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
2 dl grädde

Matig galette:
150 g smör
3 dl vetemjöl (eller annan sort)
½ tsk salt
1 st ägg
3 msk vatten, kallt

Fyllning: valfritt, vi kommer använda bland annat ost, vårgrönsaker  och annat ur naturens skafferi.

Det går bra också att se på filmen och baka sen, videon kommer att finnas kvar.

Livesändning

Livesändning från Flammans Skafferi med specialgäst från Brasilien

Camilla 058 webb
Örter

Fredag, 12 juni - inställd

VI ÅTERKOMMER MED ETT NYTT DATUM SENARE TILL SOMMAREN

17:00 – 18:00 OGRÄS MÖTER VIN
Björklöv, maskrosor och kirskål kan bjuda på spännande upplevelser i köket. Sommelier Camilla Wahlman har valt ut fyra viner som i denna digitala provning ska testas mot en vegetarisk ogräsmeny som Ibo Schupp-Jonasson har komponerat ihop. Vågar du hänga med?

För den som vill delta i vinprovningen på plats på Norra Station släpper vi 10 exklusiva platser. Då serveras en liten tapastallrik med smakprover från menyn till smakprover av de fyra vinerna.

Du kan delta i provningen digitalt hemifrån. Då köper du själv vinerna och kombinerar med något vegetariskt. Du som är extra modig provar att komplettera din måltid med några av de vilda växter du hittar i menyn.

Vinerna som ska provas:

  • Sav Sparkling, artnr: 33692, 197 kr
  • Stoneleigh Wild Valley, artnr: 2529, 127 kr (endast på beställning) alternativt Sauvignon Blanc, artnr. 6311, 109 kr. 
  • Barolo, Serralunga d’Alba, artnr: 73604, 179 kr (OBS halvflaska)
  • Moscato d’Asti, Gianni Doglia, artnr: 7925, 89 kr

För att få recept till ogräsmenyn klicka här

——-
Camilla Wahlman är sommelier och journalist och håller varje lördag i digitala vinprovningar från sin studio i Odensala, Östersund.

Ibo Schupp-Jonasson är sjuksköterska och hemmakock från Strömsund som även håller i kurser i användning av ogräs i köket.

 

smorgastarta-10

Lördag, 13 juni

10:00 – 10:45 GÖR DIN EGEN SMÖRGÅSTÅRTA
Visste du att den allra första smörgåstårtan skapades  på Wedemarks i början av 1960-talet? Den dåvarande konditor Gunnar Sjödahl lanserade en av Wedemarks mest efterfrågade produkter. Med tiden har Wedemarks smörgåstårta blivit riksberömd och figurerat i både tidningar och TV.

Följ med på en livesändning i konditoriets bakstugan och lär dig hur du gör din egen tårta för sommarens kalas! 

Vi har fått recept på smörgåsbotten och röran så att du hinner förbereda det inför livesändningen. Tryck här för recept.

Live sändning

I den digitala biljetten ingår recept av Wedemarks botten samt röran.

Livesändning från Wedemarks, Östersund

Recept till tårta hittar du här

IMG_7698

Lördag, 13 juni

18:30 – 19:00 GÖR DIN EGEN KORV PÅ ETT LÄTT SÄTT
Sugen på korv? Lär dig göra din egen korv av en mästarkock! Emilias enkla tips gör det lätt för dig att också bli en fena i köket. Hon visar hur enkelt det är att göra korv hemma hos dig och krydda på olika sätt.
Emilia Nilsson blev trean på Sveriges Mästerkock 2019 och har skrivit boken Pangmat.

Se recept och inköpslista här

Live sändning med möjlighet att ställa frågor

Nyfiken på recept och inköpslista? klicka här

FB Mall-2
75636151_100593511409937_4898548486150029312_o

Söndag, 14 juni

14:00 – 15:30 EARTH, COFFEE & FIRE
Förvänta dig nörderi med rök och stök med Big Lake Coffe, Dahlbergmat och Katja Nyqvsit! Det blir go mat & kaffe uppe vid Spikbodarna! Tänk utanför kastrullen och häng med ett kreativ trio som ger dig inspiration för din utomhusmatlagning. Lär dig hur du får till olika smak och textur på värmekällor som glöd, eld, sot, eller rök.

En härlig eftermiddag utomhus med live amerikana-musik från duon Fredrik Björns och Marcus Ernehed.

Du som deltar hemifrån köper de råvaror du är mest sugen efter. Det blir bäst smak med lokala produkter från reko-ringen.

Måndag, 15 juni

19:00 – 19:30 LET’S END FOOD WASTE
Va med när podden LOVE ZERO WASTE live sänder i Östersund första plastfria butik.  
From farm to fork, nearly one-third of produce and cooked food is being thrown away. And the culprits are to be found everywhere: among manufacturers and producers, throughout logistics, in stores and restaurants, and among consumers, such as you and I. This fairly recent development amounts to a staggering waste of use of land, water, energy and calories.

Love Zero Waste is dedicating an episode of the podcast to ending waste throughout food production. Guests on the show are some of the most interesting initiatives out there, aiming to drastically reduce food waste and help save the planet.

This event is organised by The Good Tribe, Circulous and Vågen.

Deltagande är gratis

Börje Karlsson

Måndag, 1 juni

18:00 – 19:00 MAT FÖR IMMUNFÖRSVÅRET
Inspirationsföreläsning med Börje Karlsson på 2inspire Ecocaféet

Maximera ditt immunförsvar och stärk dig med kost som boostar kroppen! Börje Karlsson från 2inspire Ecocaféet ger oss handfasta tips om maten som ger oss de bästa förutsättningarna.

Biljetter

Länken fungerar även efter eventet och är tillgängligt fram till 31 oktober 2020.

Första festivalvecka - 1-6 juni 2020

Måndag, 1 juni

19:00 – 19:30 LET’S END FOOD WASTE
Va med när podden LOVE ZERO WASTE live sänder i Östersund första plastfria butik.  

From farm to fork, nearly one-third of produce and cooked food is being thrown away. And the culprits are to be found everywhere: among manufacturers and producers, throughout logistics, in stores and restaurants, and among consumers, such as you and I. This fairly recent development amounts to a staggering waste of use of land, water, energy and calories.

Love Zero Waste is dedicating an episode of the podcast to ending waste throughout food production. Guests on the show are some of the most interesting initiatives out there, aiming to drastically reduce food waste and help save the planet.

This event is organised by The Good Tribe, Circulous and Vågen.

Livesändning

Länken fungerar även efter eventet och är tillgängligt fram till 31 oktober 2020.

700

Tisdag, 2 juni

18:00 – 20:00 ÖRTVANDRING RUNT GÅRDEN
Följ med Berit Henriksson på en örtvandring runt gården där hon visar hur du tar tillvara av de färsk plockade örter. Torka, koka, lägga in, blanda olika örter, teer, det finns  mycket att upptäcka i det vilda köket runt omkring där du bor.

plastic-waste-3962409_960_720

Tisdag, 2 juni

18:00 – 19:00 ÅTERVINNER DU RÄTT??
Har du någonsin känt dig osäker på hur du ska sortera dina sopor? Eller funderat över vad som händer med soporna efter att det samlats in?

Hur mycket återvinns egentligen? Olika regler gäller för olika kommuner och vi har valt att bjuda in en expert från Östersunds kommun för att prata om återvinning/avfallshantering specifikt för Östersund och i allmänhet. 

Vi har max 12 platser till att vara med fysiskt. 
Anmälan: skicka ett mail till hello@vagenbutik.se
 

Det ska vara lätt att göra rätt!

Livesändning

Länken funkar även efter eventet, varsågod och ta en titt, det finns mycket lärorikt kring hur man ska göra rätt.

Plats: Vågen butik, Östersund

Tivars
11230121_901066076603265_6616143064676238022_o

Onsdag, 3 juni

18:00 – 20:30 OSTPROVNING MED LIVE MUSIK
Gårdsägaren Urban Olousson kommer leda dig genom ostens smakrikedom under en mysigt kväll som följs med toner från lokalmusikern Erik Wennergren. Kvällens moderator är Ida Lindman som själv har jobbat som mejerist på Åsbergets Gårdsmejeri.

Ostpåsen innehåller:
– Färskost och kex
– Getost med rödbetor, ruccula och honung
– Paj på Tivars Njord med melonsallad på salladsost
– Ostbricka med Get blå, Port Norderön, Vit caprin, Lina vitmögelost och 2 sorters marmelad och kex
– Cheesecake med citron
Kaffe får ni koka hemma 😊

Gäster som är på plats får samma meny serverad.

Till provsmakningen kommer det serveras ett dryckespaket som gäster på plats på Tivars kan köpa (med och utan alkohol).

Du som är med via länk kan köpa din ostpaket för 200 kr. i Önska butiken i Kärnan, Östersund. Vi säger cheeeese!

Biljetter

Anmäl dig senast söndag, 31 maj för att ostpaketet hinner skickas till butik Önska i stan.

Plats: Tivars Gård, Norderön

IMG_4002

Onsdag, 3 juni

19:00 – 19:45 KOSTEN SOM EN DEL AV EN STARK KROP
Kosten & kroppen. Hur hänger det ihop? Anna Jönsson Haag vill prata om att njuta av maten, hur vi kan förstå värdet i att äta bra för både kropp och knopp. 

Ta bort förbud och restriktioner. Att ingenting är så bra att du kan äta det varje dag och ingenting så dåligt att du aldrig kan äta det. Helt enkelt vidga vyerna och inser värdet av bra mat, inifrån och ut, utifrån och in! Denna session handlar om definitionen av en stark kropp och om hur vi kan påverka det med vad vi äter och hur vi mår.

Livesändning

Länken fungerar även efter eventet och är tillgänglig fram till 31 oktober 2020.

Skog

Torsdag, 4 juni

från kl. 15.00 AW I SKOGENS TEMA
Skogsafterwork -mitt i stan eller i ditt vardagsrum! Jaktstugan bjuder in till en afterwork i skogens tema. Va med när Martin visar hur du får till en fin skogssoppa till din sommarutflykt. I Jaktstugans mysiga innegården kan du uppleva skogen med alla sinnen, smaka på skogsbakelser med SAV, Sofias galleri målar på plats, KAPE spelar livemusik och elden sparkar utanför.

Biljetter

Välkommen till Jaktstugan, du behöver inte köpa biljett för att delta på plats. Det kommer finnas mat & dryck att köpa. 

För dig som stannar hemma streamar vi live på plats. Följ med när Martin lagar soppan, lyssna på live konsert och va med när vi intervjuar Sofia och SAV. Du får även recept till soppan!  

Plats: Café Jaktstugan, Östersund

image010 2
image011

Torsdag, 4 juni

18:00 – 20:30 COOK-A-LONG PÅ VERKET
Succérestaurangen från ifjol – Merhaba goes virtual! Tillsammans med Stoffe från Jazzköket lagar 12 kvinnor från 9 olika länder mat och kommer bjuda på en smakexplosion. Håll i er det kommer bli magiskt

Det blir två spännande kvällar: 
Öppen länk till köksstreaming torsdag 4 juni kl 18-20. Titta in i köket på restaurang Merhaba och följ kockarnas förberedelser inför fredagens happening. 

Köp biljett till fredag, 5 juni. Streamad upplevelse från köket och Bistro på pop-up restaurangen Merhaba. 
Ingår: Cook a long – Recept och inköpslista för 3 olika maträtter som lagas i restaurangen av våra grymma Merhaba kockar. Följ med på rundtur i köket och i bistron. Träffa våra speciellt inbjudna gäster som får uppleva festen live samtidigt som du dukar upp till mångkulturell fest hemma i ditt eget kök.

 

Livesändning

Länk till öppen streaming på torsdag

Länk till streaming på fredag inkl. recept video

Plats: Verket, Östersund

RAW2661_hemsida

Fredag, 5 juni

16:30 – 19:00 FÄRGA DINA KLÄDER MED KOMPOST
Workshop hålls av duon Emma Dahlqvist och Sanna Bodén från RÅW Projects som har blivit utsedda till årets formbärare i Jämtland 2019.

Dagligen slängs mat och avfall från restauranger, matbutiker och industrier. Avfall som i själva verket skulle kunna fungera som resurser om de, med designprocessens hjälp, förädlas till något nytt – I detta fallet naturlig textilfärg. Denna workshop passar just dig som vill lära möjligheterna att använda växtfärgning inlett cikulärt system genom att förädla avfall från lokala restauranger och industrier. 

Moderator under kvällen är Julia Pearson.

Var med hemifrån och lär dig mer om att växtfärga med kompost! När du går in och köper din biljett får du en komplett lista på vad du behöver för att kunna följa med i workshopen hemifrån!
———-
Denna workshop ger en introduktion till vilken färgrikedom som går att hitta i din egna kompost. Deltagarna får lära sig att utvinna naturliga färger av lökskal, kaffesump, kasserade blommor och rostig metall. Med hjälp av vanliga livsmedel som vinäger, bakpulver, och salt experimenterar vi sedan med att uppnå olika färgnyanser. Genom att styra färgbadets ph-värde kan t.ex. färgen från ett lökskal gå från mörkt grön till ljust rosa.

Med utgångspunkt från våra experiment ges deltagarna möjlighet att färga en egen sjal i ett härligt sidentyg. Den som vill kan också ta med ett eget plagg att färga in, t.ex. en gammal t-shirt, skjorta eller blus. Materialet måste vara i ett naturmaterial (t.ex. bomull, siden, linne, hampa) och ska helst vara vitt.

Vad ingår på plats:
– Sidenscarf att färga på.
– Testlappar i siden, ull och hampa.
– Färgmaterial

Biljetter

Plats: Studio Lavin, Östersund

image010 2
image003 2

Fredag, 4 juni

18:00 – 20:30 COOK-A-LONG PÅ VERKET
Succérestaurangen från ifjol – Merhaba goes virtual! Tillsammans med Stoffe från Jazzköket lagar 12 kvinnor från 9 olika länder mat och kommer bjuda på en smakexplosion. Håll i er det kommer bli magiskt!

Streamad upplevelse från köket och Bistro på pop-up restaurangen Merhaba. 
Ingår: Cook a long – Recept och inköpslista för 3 olika maträtter som lagas i restaurangen av våra grymma Merhaba kockar. Följ med på rundtur i köket och i bistron. Träffa våra speciellt inbjudna gäster som får uppleva festen live samtidigt som du dukar upp till mångkulturell fest hemma i ditt eget kök.

Livesändning

I biljetten ingår 5 recept samt livestreamning & matlagningsvideos!

Plats: Verket, Östersund

fika
Catarina

Lördag, 6 juni

12:30 Jämtländsfika med föreläsning & kaktävling
Stor kaktävling, föreläsning, dans och fika på nationaldagen på Norra Station!

På självaste nationaldagen den 6 juni går startskottet för vår stora kaktävling.
Det är dags att plocka fram baktalangen, leta fram ditt godaste kakrecept och sätta igång. Blir det mammas morotskaka, pappas bondkaka, mormors ljuvliga blåbärskaka eller kanske en helt ny skapelse som får representera dig i tävlingen?

Streamingen startar 12.00 för intervjuer med juryn och några tävlande. Därefter får vi en föreläsning av Catarina Lundström och dans med La Random Company. Tillslut utses vinnaren av Jämtlands godaste kaka!

Biljetter

Plats: Norra Station, Östersund
Fika finns att köpa på plats.

19e92f238fa67b601b98d1bc75aafe39
Bildschirmfoto 2020-05-24 um 23.28.37

Söndag, 7 juni

13:30 – 14:30 i SURSTRÖMMINGENS VAGG
Vi älskar samarbeta med kreativa människor och har därför möjlighet att erbjuda dig en alldeles unik upplevelse som har sina rötter på ungefär samma smakhöjd som Jämtland, fast med havstillgång!

Är du redo för sommarsäsongen? Snart är det dags för surströmmingen! Tobias från Ulvö Hotell är expert när det kommer till delikatessen från Höga Kusten. Var med när han visar dig hur du ordnar en egen och riktigt fin surströmmings meny. En komplett guide med recept och tips hur din sommarupplevelse blir ett smakminne för dig och dina närmaste.

Till denna exklusiva upplevelse släpper vi 6 biljetter till att vara med fysikt!

Biljetter

i biljetten på plats ingår en surströmmingsmeny och en lättöl.
Plats: Ulvö Hotell, Ulvön