Program 2020 - We go digital!

Eat Art festivalen är en korskulturell matfestival där vi sammanför människor genom mat, musik och kultur. Just nu är det viktigare än någonsin att stötta våra lokala aktörer och sprida glädje. Vi lever i en kreativ stad och har därför valt att ändra konceptet och digitaliserar programmet till stor del. Till de flesta smakupplevelser kommer vi även släppa ett fåtal fysiska platser. Självklart med hänsyn till FHM’s rekommendationer.  

Gör dig redo för två fullspäckade veckor med matlagningskurser, workshops och inspirations talks i Creative City Östersund! 

Program


Programmet kommer att uppdateras & mer info kring aktiviteterna följer asap.
Börje Karlsson

Måndag, 1 juni

18:00 – 19:00 MAT FÖR IMMUNFÖRSVÅRET
Inspirationsföreläsning med Börje Karlsson på 2inspire Ecocaféet

Maximera ditt immunförsvar och stärk dig med kost som boostar kroppen! Börje Karlsson från 2inspire Ecocaféet ger oss handfasta tips om maten som ger oss de bästa förutsättningarna.

Biljetter

Plats: 2inspire Ecocaféet, Östersund

Måndag, 1 juni

19:00 – 19:30 LET’S END FOOD WASTE
Va med när podden LOVE ZERO WASTE live sänder i Östersund första plastfria butik.  

700

Tisdag, 2 juni

18:00 – 20:00 ÖRTVANDRING RUNT GÅRDEN
Följ med Berit Henriksson på en örtvandring runt gården där hon visar hur du tar tillvara av de färsk plockade örter. Torka, koka, lägga in, blanda olika örter, teer, det finns  mycket att upptäcka i det vilda köket runt omkring där du bor.

Biljetter

Plats: Rönngården, Lit

plastic-waste-3962409_960_720

Tisdag, 2 juni

18:00 – 19:00 ÅTERVINNER DU RÄTT??
Har du någonsin känt dig osäker på hur du ska sortera dina sopor? Eller funderat över vad som händer med soporna efter att det samlats in? Hur mycket återvinns egentligen? Olika regler gäller för olika kommuner och vi har valt att bjuda in en expert från Östersunds kommun för att prata om återvinning/avfallshantering specifikt för Östersund och i allmänhet. 

Det ska vara lätt att göra rätt!

Biljetter

Plats: Vågen butik, Östersund

Tivars
11230121_901066076603265_6616143064676238022_o

Onsdag, 3 juni

18:00 – 20:30 OSTPROVNING MED LIVE MUSIK
Gårdsägaren Urban Olousson kommer leda dig genom ostens smakrikedom under en mysigt kväll som följs med toner från lokalmusikern Erik Wennergren. Kvällens moderator är Ida Lindman som själv har jobbat som mejerist på Åsbergets Gårdsmejeri.

Du som är med via länk kommer att hämta ostpaket i Önska butiken i Kärnan, Östersund. Vi säger cheeeese!

🧀🧀🧀🧀

Biljetter

Anmäl dig senast söndag, 31 maj för att ostpaketet hinner skickas till butik Önska i stan.

Plats: Tivars Gård, Norderön

Onsdag, 3 juni

tbd – KOSTEN SOM EN DEL AV EN STARK KROP

 

Biljetter

Länk kommer snart.

Sofias Galleri2

Torsdag, 4 juni

från kl. 15.00 AW I SKOGENS TEMA
Skogsafterwork -mitt i stan eller i ditt vardagsrum! Jaktstugan bjuder in till en afterwork i skogens tema. Va med när Martin visar hur du får till en fin skogssoppa till din sommarutflykt. I Jaktstugans mysiga innegården kan du uppleva skogen med alla sinnen, smaka på skogsbakelser med Sav, Sofias galleri målar på plats och elden sparkar utanför.

Biljetter

Välkommen till Jaktstugan, du behöver inte köpa biljett för att delta på plats. Det kommer finnas mat & dryck att köpa. 

Plats: Café Jaktstugan, Norderön

49422971436_c44bdb6aee_o

Torsdag, 4 juni

18:00 – 20:30 COOK-A-LONG PÅ VERKET
Succérestaurangen från ifjol – Merhaba goes virtual! Tillsammans med Stoffe från Jazzköket lagar 12 kvinnor från 9 olika länder mat och kommer bjuda på en smakexplosion. Håll i er det kommer bli magiskt!

RAW2661_hemsida

Fredag, 5 juni

16:30 – 19:00 FÄRGA DINA KLÄDER MED KOMPOST
Dagligen slängs mat och avfall från restauranger, matbutiker och industrier. Avfall som i själva verket skulle kunna fungera som resurser om de, med designprocessens hjälp, förädlas till något nytt – I detta fallet naturlig textilfärg. Denna workshop passar just dig som vill lära möjligheterna att använda växtfärgning inlett cikulärt system genom att förädla avfall från lokala restauranger och industrier. 

Workshop hålls av duon Emma Dahlqvist och Sanna Bodén från RÅW Projects som har blivit utsedda till årets formbärare i Jämtland 2019.

Biljetter

Plats: Studio Lavin, Östersund

49422971436_c44bdb6aee_o

Fredag, 5 juni

18:00 – 20:30 COOK-A-LONG PÅ VERKET session 2
Succérestaurangen från ifjol – Merhaba goes virtual! Tillsammans med Stoffe från Jazzköket lagar 12 kvinnor från 9 olika länder mat och kommer bjuda på en smakexplosion. Håll i er det kommer bli magiskt!

fika
Catarina

Lördag, 6 juni

14:00 Jämtländsfika med föreläsning & kaktävling
Stor kaktävling, föreläsning och fika på nationaldagen!

På självaste nationaldagen den 6 juni går startskottet för vår stora kaktävling.
Det är dags att plocka fram baktalangen, leta fram ditt godaste kakrecept och sätta igång. Blir det mammas morotskaka, pappas bondkaka, mormors ljuvliga blåbärskaka eller kanske en helt ny skapelse som får representera dig i tävlingen?

Streamingen startar 12.00 för intervjuer med juryn och några tävlande. Därefter får vi en föreläsning av Catarina Lundström och tillslut utses vinnaren av Jämtlands godaste kaka!

19e92f238fa67b601b98d1bc75aafe39
Bildschirmfoto 2020-05-24 um 23.28.37

Söndag, 7 juni

13:30 – 14:30 i SURSTRÖMMINGENS VAGG
Vi älskar samarbeta med kreativa människor och har därför möjlighet att erbjuda dig en alldeles unik upplevelse som har sina rötter på ungefär samma smakhöjd som Jämtland, fast med havstillgång!

Är du redo för sommarsäsongen? Snart är det dags för surströmmingen! Tobias från Ulvö Hotell är expert när det kommer till delikatessen från Höga Kusten. Var med när han visar dig hur du ordnar en egen och riktigt fin surströmmings meny. En komplett guide med recept och tips hur din sommarupplevelse blir ett smakminne för dig och dina närmaste.

Fermentera
10649622_704833899597454_155753837359410309_n

Måndag, 8 juni

18:00 – 19:00 FERMENTERA MERA
Att fermentera grönsaker är ett fantastiskt sätt att minska på matsvinnet och samtidigt förhöja smakupplevelsen och förbättra tarmfloran! I denna workshop gästas vi av kocken Benny Adolfsson från Republiken Bar och Kök. Han kommer lära oss tre enkla recept så vi kan fermentera mera: traditionell surkål, kimchi och en hemlig inläggning. 

Välkomna!

beer-2370783__340
28828384_411328002652712_3562935186965426793_o

Måndag, 8 juni

18:30 – 20:00 EN ARTUTN’ ÖLPROVNING MED LIVE GRAFFITI SESSION

Tobias kommer att introducera dig i några av våra lokala öl medans Håkan Adolfsson interpreterar kvällens stämning med graffiti art. 

Federica Piccolo 2
Pasta

Tisdag, juni

18:00 – 20:00 FACCIAMO LA PASTA
Italianità, musica, pasta! Dags för att lära oss hur man gör pasta a la casa. Norrlands första måltidspedagogen och kocken Federica Piccolo visar oss tricks och tips och delar med sig tre recept på riktig goda såser.