Riksspelmannen spelar vegetariskt blåsmusik

Den pågående Eat Art Festivalen levererar kultur- och matupplevelser på högsta nivå. Under onsdags kvällen livesände festivalen en av programmets höjdpunkter direkt från LUX galleriet på Norra Station. En multimedial kväll som bjöd besökarna på en resa från jord till bord och aktiverade flera sinnen med dans, musik, mat och prat.

Exakt vid 18.30 tiden var det dags att trycka på startknappen på streamingkameran. Eat Art Festivalen har digitaliserat samtliga aktiviteter under Covid-19 och erbjuder endast ett fåtal biljetter på plats. Manne Mosten inledde kvällen med att påpeka att vi utöver Covid-19, har viktiga frågor på agendan när det gäller planetens framtid och klimatfrågor. Han presenterade kvällens gäster som skulle manifestera hållbarhetsfrågor på olika sätt genom att väcka tankar och idéer kring hur vi kan återskapa en mer hållbar livsstil. På scenen var Thorsten Laxvik, hållbarhetskonsulten Cecilia Hagberg hållbarhetskonsult och Torkel Johansson som är riksspelman.

Torkel Johansson öppnade upp den kulturella manifestation genom att blåsa på bockhorn innan Thorsten Laxvik pratade om mat, kärlek och raketforskning. Han berättar om fascinationen för fäboden, djuren, fotosyntesen och hur cellulosan förvandlas till det vita guldet: mjölken.

– Fäboden är nog det viktigaste kulturarv vi har i Sverige och den är fullständigt bortglömd, säger han. Att vi lever i ett sårbart samhälle visar inte bara Covid-19. Byaväsen som tog tusentals år att bygga upp har vi människor under bara några decennier lyckats förstöra. Maten förvandlades till en vara och genom industrialisering har människans relation till maten och symbios med djuren förändrats.

Och hur låter tut i lur? Vallmusikern Torkel Johansson kommer in i bilden och blåser en låt från Mattmar som spelas när en ko dog. En slags blues som spelas på ett kohorn med gravyr från år 1782.

– Min ko är död, vi tar liv för att ge liv, Thorsten trycker på att ekvationen stämmer inte längre och att vi behöver återskapa fungerande byar på landsbygden som kan få ut mer energi än vi tar.

Torkel spelar en till låt, denna gången vegetarisk musik på en granhorn. Vi behöver skapa nya byaväsen, organisera oss av tillit mellan människor som samarbetar. Samhällets mest grundläggande resurs är tillit.

Efter drygt 40 minuter kommer Cecilia Hagberg ut på scen och gestaltar resan från jord till bord. Naturen gör som den har gjord i tusentals år, hon ger. Vi borde alla gå på bantningskur. Klockan tickar och den kan vi inte ställa om. Men det är möjligt för oss själva att ställa om, innan det är för sent.

Cecilia påminner om att vi har ett paradis på jorden och att vi trivs bäst här. Don’t worry, be happy MEN utan att blunda för verkligheten. Pollinatörer är livsviktiga för vår matproduktion och för ett fungerande ekosystem. Hur ska vi klara att nå klimatmålen till 2030? Vi har en ineffektiv livsstil. Hade alla den livsstil som svenskar har, skulle vi behöva 4 jordklot. Det är möjligt att förändra vanor, kliva ur våra fyrkantiga lådor och våga tänka på ett nytt sätt! Vi behöver komma ner till fötterna på jorden, ta tillvara och ta hand om den.

Sändningen kan fortfarande ses, se nedan.

Fotocred: Daniel Penot

Like this article?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Leave a comment